Innovasjon og trikkeskinner

For mange av oss finnes det knapt noe bedre enn ski på trikkeskinner i sol, god glid, og noe varmt på termosen. Vi er i flyt. Og ser vi et utkikkspunkt, en knaus eller en liten topp, så hender det til og med vi forlater sporet, kanskje gjennom strevsomt terrenget, i jakten på det lille ekstra, og dagens instashot så klart.

Nå er det ikke alltid like gjevt å være i sporet, men det er stort sett enklest, tryggest og mest forutsigbart fremfor åpent terreng. Jeg sier ofte om innovasjon i etablerte bedrifter at ; «det er vanskelig å sette ny retning i gamle spor», noe jeg tror mange vil nikke anerkjennende til.

Evnen til å fornye seg

Samtidig legger vi listen for innovasjon for høyt, og det i seg selv blir en barriere. Innovasjon, fra latinske innovare, er å skape nytt eller fornye – og det kommer ingen av oss utenom.

Selskaper som ikke evner å fornye seg selv vil slutte å eksistere; det er bare snakk om tidsperspektivet. Derfor er det langt flere av oss som driver innovasjon uten at vi kommer på forsiden i Shifter; vi gjør noe litt bedre hver dag, og innimellom får vi til noen sjumilssteg.

Ikke alle skal eller kan være Elon Musk. Eller Røkke som i disse dager starter nye selskaper annenhver uke. Men vi kan absolutt la oss inspirere av de som får de største overskriftene. Og som i alle ting, man pleier å bli bedre på det man øver på. Så da er det rom for alle å ta grep, store og små.

Skaperkraften

Det er mulig du tenker du ikke er så innmari innovativ. Men likevel har du arenaer hvor du plutselig er over i det skapende hjørnet; enten det er å fikse den trappa på en ny måte på hytta, den varianten av matretten du endelig fikk til, eller den geniale løsningen du kom på ved å gjøre noen nye grep i heimen. Påstanden er at alle i rett miljø har mer skaperkraft enn man i normerte former får utløp for.

Og da, aha, er vi over på miljø og kultur! For disse trikkeskinnene er jo så innmari allrighte. Og løypekjøreren vil jo helst at du skal gå der, for da har man i det minste kontroll. Og det er kanskje nettopp derfor så få etablerte bedrifter får til ny innovasjon, interne startups osv, mens de gjerne er gode på det inkrementelle. Men, så er det heldigvis de som staker ut en litt annen kurs i terrenget til dette utkikkspunktet, hvor andre følger på, og det skapes positive opplevelser (kultur!) av det å trå litt utenfor, og likevel kjenne at det flyter. Det tar ingenting vekk fra trikkeskinnene, det bare gjør hele reisen så mye mer komplett. Og man kan ikke bare være i sporet om man skal evne å sette ny retning!

Øve og investere

I Glitre Energi jobber vi for innovasjonskultur. Det betyr takhøyde for å komme med ideer og innspill, respekt for hverandres egenverdi, tro på styrkebasert arbeidsliv, romslighet for å feile, og støtte til å finne de som kan komplettere hverandre til å gå fra den gode tanken, til det ukjente terrenget med testing og gjennomføring og forhåpentlig frem til noe verdifullt og nytt.

Dette øver vi på! Og vi heier på de som går foran. For den største faren til enhver organisme eller organisasjon er apatisk tilfredshet. Hvorfor bytte motoren i et fungerende fly, mens det flyr? Da er det greit å minne seg selv på at ingenting varer evig, annet enn det som forandrer seg. Prisen man betaler for å ikke investere i innovasjonskultur er alltid høyest. Igjen; det er bare et spørsmål om tid.

Så, når snøen daler ned i sporet, så er det for noen mindre glid, til løypekjøreren atter lager trikkeskinner. Mens, for andre, så er det pudderalarm, og man bytter ski, hiver seg ut i terrenget i full fryd og inspirerer andre til å bli med. Enten du skal holde deg i trikkeskinnene eller terrenget, så ønsker jeg deg en riktig god vinterferie!