10 nyttige sparetips!

Ønsker du lavere strømutgifter? Her får du 10 nyttige tips til hvordan du kan spare på strømmen! 

 

1. Senk innetemperaturen til 20ºC

For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 prosent av energikostnadene til oppvarming.

 

2. Reduser vanntemperaturen

Oppvarming av vann utgjør ifølge SINTEF ca 15 prosent av energikostnadene i en bolig.

 

3. Monter tetningslister

Glipper i vindus- og dørkarmene kan gi store varmetap. Du kan enkelt sjekke og utbedre selv. Kjenn langs karmene på dører og vinduer med fuktig hånd en dag det blåser ute, da finner du raskt hvor det trengs tetningslister. De får du kjøpt i jernvare og byggevarebutikker og er selvklebende.

 

4. Luft med gjennomtrekk

Om du må lufte, så sørg for at det er gjennomtrekk. Det er mest effektivt fordi luften skiftes raskere enn om du bare har ett vindu åpent.

 

5. Installer varmepumpe

Varmepumper gir 2-3 ganger så mye energi ut i form av varme som man putter inn i form av strøm. Det betyr at en varmepumpe kutter strømforbruket til oppvarming dramatisk, med de fordelene det har for lommeboken og klimaet.

 

6. Oppvarming; Installer styringssystem

Oppvarming utgjør ifølge SINTEF 64 prosent av det totale energiforbruket i en bolig. Det er med andre ord her tiltakene har størst effekt på lommeboken og miljøet. Med et styringssystem kan du bruke elektrisiteten der du trenger den når du trenger den. Det finnes enkle og billige, og mer avanserte og kostbare styringssystemer.

 

7. Belysning; Installer styringssystem

Belysning utgjør ifølge SINTEF 6 prosent av energikostnadene i en bolig. Ifølge Enova er det mulig å effektivisere bruken av lys slik at forbruket halveres. Det finnes en rekke systemer som kan styre belysningen via fjernkontroll, pc eller tidsur, dagslysfølere og bevegelsessensorer.

 

8. Etterisoler vegger og tak


Hvis huset ikke holder godt på innetemperaturen, bør det isoleres. Da hjelper det lite med termostater og nattsenking. Å etterisolere loftet er et forholdsvis enkelt, effektivt og billig tiltak som du sparer inn på få år.

 

9. Skift vinduer

Vinduer utgjør i snitt 40 prosent av varmetapet i en bolig, selv om de normalt kun dekker 5-10 prosent av ytterflaten. Har du gamle vinduer kan det være lønnsomt å restaurere vinduet, bruke tetningslister, samt skifte det innerste glasset.

 

10. Kjøp energieffektive hvitevarer og elektronikk

Hvitevarer og elektronikk utgjør ifølge SINTEF 10 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning. Det er store forskjeller på strømforbruket, så vær bevisst på dette når du kjøper nytt.