Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

De fleste bedrifter tror de kjøper strøm som ikke forurenser, men det er faktisk bare en liten del av norske strømkunder som kan være sikre på dette.

 

Visste du at hele ni av ti kjøper strøm som er produsert med 91 prosent ikke-fornybar energi, og kun 9 prosent fornybar energi. Det er faktisk bare en liten del av norske strømkunder som kan være sikre på at de kjøper strøm som ikke stammer fra forurensende kraftproduksjon.

Vi tilbyr våre kunder å kjøpe strøm med opprinnelsesgarantier. Garantien innebærer at miljøgevinsten av vår vannkraftproduksjon i Buskerud knyttes opp til den enkelte kunde.

 

Forurenser mer enn bilen

Produksjonen av strøm til en bedrift eller husholdning som bruker 20 000 kWh/år uten å sikre seg opprinnelsesgaranti belaster miljøet med CO2-utslipp tilsvarende 70 000 km med en moderne bil (CO2-utslipp på 120 g/km). Det er 5,4 ganger mer enn gjennomsnittlig kjørelengde pr. år.

 

Alle vet at bensin- og dieselbiler slipper ut betydelige mengder CO2, men få tenker over at kjøp av strøm uten opprinnelsesgaranti kan være langt verre.

 

Selger miljøgevinsten til kontinentet

Selv om 98 prosent av strømproduksjonen i Norge er basert på vannkraft, er hele 90 prosent av strømmen som kjøpes her ifølge NVE basert på produksjon fra kjernekraft og kullkraft, med mindre en har opprinnelsesgaranti. Forklaringen er at de fleste vannkraftprodusentene i Norge selger opprinnelsesgarantier til energileverandører på kontinentet. Dermed kan forbrukere på kontinentet kjøpe fornybar energi, mens de fleste husholdningene i Norge kjøper strøm som i hovedsak er produsert på kull og atomkraft.

 

Vi tror forbrukere blir mer bevisst på hvilke fotspor de setter. Da må de også tenke på hvor strømmen de kjøper er produsert.  Det er stor forskjell på strøm, sett fra miljøets side.

 

På få år har andelen på kjøp av fornybar strøm i Norge falt betydelig. Alle våre næringskunder tilbys å kjøpe 100 prosent fornybar strøm.

 

Strøm med og uten opprinnelsesgaranti:

Les mer om opprinnelsesgaranti her.

Strømleverandører som bruker opprinnelsesgarantier, kan lage sin individuelle varedeklarasjon. Strømleverandører som ikke bruker opprinnelsesgarantier, må vise til varedeklarasjon som beregnes av NVE.

 

Se varedeklarasjon for fornybar strøm fra Glitre Energi her.

Les mer om hva varedeklarasjon for strøm er.

BYTT TIL STRØM FRA GLITRE ENERGI