Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Historisk høy strømpris i mai

Historisk høy strømpris i mai

Mai pleier å være en deilig vårmåned hvor vi vanligvis slipper å tenke på høye strømpriser. Ser vi på statistikk tilbake til 1996 har prisen aldri vært høyere i mai.

Fakturaen du mottar i juni for forbruket i mai, vil derfor kunne gjenspeile den høye strømprisen.

Årsaken til den historisk høye mai-prisen er blant annet det kalde været som varte store deler av mai i hele landet, samt rekordhøye CO2 priser og sen snøsmelting i fjellet som gjør at magasinene ikke fylles like raskt som de normalt gjør på denne tiden av året.

Grafen viser den nordiske systemprisen for mai, oppgitt i øre/kWh.
(Prisene er ikke indeksregulert. Bilde lånt fra Europower Energi)

Historisk høy strømpris i mai

Hva vil det si for meg som kunde?

Den høye strømprisen i mai kan føre til at fakturaen for mai (som kommer i juni) kan være tilsvarende de foregående månedene, og vil gjenspeile den høye strømprisen.

Forbruket ditt i mai avgjør om du vil betale det samme som de foregående månedene, eller om du har lavere forbruk som vil gi deg en lavere strømregning.

Grafen viser prisen fra januar til mai i år i område NO1 (Østlandet) hvor vi ser økende strømpris fra mars til mai!

Det er viktig for oss å presisere at dette er gjennomgående for hele Østlandet og ikke spesielt for oss i Glitre Energi Strøm, samt at de høye strømprisene ikke er noe vi som strømleverandør tjener penger på. Vi følger markedsprisen som settes av Nord Pool som er strømmens Oslo Børs.

Historisk høy strømpris i mai

Det tre norske prisområdene i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) endte alle opp på ca 48 øre/kWh.

Om vi kun ser på NO1 som er vårt lokale område så endte mai-prisen på 48,6 øre/kWh. Gjennomsnittet de fire foregående årene i dette prisområdet var 26,1 øre – så årets pris er i nærheten av det dobbelte av det som er normalt for mai.

Sammenligner vi prisen i NO1 med fjorårets ekstreme lave pris på 8,0 øre, ser vi at årets pris er seks ganger så høy.

CO2-rekord bidrar til høyere strømpris

Selv om Norge bruker gass i svært liten grad, har bruken av gass stor innvirkning på de europeiske strømprisene som igjen merkes i det nordiske og norske strømmarkedet.

I mai måned var gassprisen unormalt høy, samtidig som det ble satt prisrekord for klimakvotene. Gjennomsnittsprisen for gass levert til Europa er fem ganger høyere enn mai i fjor. En høy gasspris kombinert med stigende CO2-utslipp i mai bidrar sterkt til høyere strømpriser i Norge og resten av Europa.

Har du gjort strømbesparende tiltak i din bolig?

Det er endelig varmt i været og strømforbruket faller deretter. Har du husket å justere ned varmekablene i huset? Har du skrudd av eller justert ned gradene på elektriske varmeovner?

Det er mange tiltak du selv kan gjøre for å redusere strømforbruket. Se våre beste tips til hvordan du sparer strøm her!

Visste du at vi tilbyr deg tjenesten Glitre SmartBox med medfølgende app, hvor du kan følge med på strømforbruket ditt i sanntid hvert 2 sekund?

Sjekk det ut og reduser strømforbruket ditt ved å flytte forbruket til tider på døgnet hvor strømmen er billigst!

Flere aktuelle artikler