Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Høye strømpriser i sommer

Høye strømpriser i sommer

Vanligvis slipper vi å tenke på høye strømpriser om sommeren, men i juli hadde vi årets høyeste strømpriser. Strømprisen har derfor vært høyere enn normalt i sommer, og det er flere årsaker til den høye strømprisen.

Juli var en varm og relativt tørr måned. Ved utgangen av måneden var magasinfyllingene på et lavere nivå enn normalt, og det lå igjen lite snø i fjellet. Fakturaen du mottar i august for forbruket i juli, vil derfor kunne gjenspeile den høye strømprisen.

Spotprisene har aldri vært høyere

Vi må utenfor Norden for å finne hovedårsaken til de høye spotprisene. Norge er tett knyttet til det europeiske kraftmarkedet gjennom utenlandskabler, og kraftprisene i Europa påvirker derfor de norske kraftprisene.

På kontinentet foregår kraftproduksjonen i stor grad i kull- og gasskraftverk. Prisen på kull doblet seg i løpet av det andre kvartalet i år og holdt seg høy gjennom hele sommeren.

Det samme var tilfelle for prisen på klimakvoter. Og gassprisen har steget enda mer i samme periode. Når det samtidig har vært økt etterspørsel etter strøm i Europa, har det sørget for at strømmarkedet har måtte brukt mer kullkraft og gasskraft, med tilhørende kjøp av klimakvoter.

Norge har lavest strømpris i Europa

Selv om spotprisen i Norge var historisk høy i juli og september, har Norge de laveste prisene i Europa. Mange aktører mener at denne prisforskjellen er for stor, og at prisforskjellen vil reduseres hvis det ikke kommer unormalt mye nedbør utover høsten.

 

Bilde viser magasinfyllingen i Norge, og den sorte tykke linjen viser dagens beholdning som er godt under normalt (som vises i den røde heltrukne linja).

Hva vil det si for meg som kunde?

Den høye strømprisen kan føre til at fakturaen kan være høyere enn fakturaer fra tidligere sommermåneder, og vil gjenspeile den høye strømprisen.

Forbruket ditt avgjør om du vil betale det samme som de foregående månedene, eller om du har lavere forbruk som vil gi deg en lavere strømregning.

Det er viktig for oss å presisere at dette er gjennomgående for hele Østlandet og ikke spesielt for oss i Glitre Energi Strøm, samt at de høye strømprisene ikke er noe vi som strømleverandør tjener penger på. Vi følger markedsprisen som settes av Nord Pool som er strømmens Oslo Børs.

Grafen viser spotprisen siste måned i område NO1 (Østlandet)

CO2-rekord bidrar til høye strømpriser

Selv om Norge bruker gass i svært liten grad, har bruken av gass stor innvirkning på de europeiske strømprisene som igjen merkes i det nordiske og norske strømmarkedet som nevnt over.

Gassprisen er unormalt høy, samtidig som det ble satt prisrekord for klimakvotene. Gjennomsnittsprisen for gass levert til Europa er fem ganger høyere enn på samme tid i fjor. En høy gasspris kombinert med stigende CO2-utslipp bidrar sterkt til høyere strømpriser i Norge og resten av Europa.

Har du gjort strømbesparende tiltak i din bolig?

Det er varmt i været og strømforbruket faller deretter. Har du husket å justere ned varmekablene i huset? Har du skrudd av eller justert ned gradene på elektriske varmeovner?

Det er mange tiltak du selv kan gjøre for å redusere strømforbruket selv på sommeren. Slik sparer du strøm i sommer!

Våre beste strømsparingstips gjennom hele året finner du her!

Visste du at vi tilbyr deg tjenesten Glitre SmartBox med medfølgende app, hvor du kan følge med på strømforbruket ditt i sanntid hvert 2 sekund?

Sjekk det ut og reduser strømforbruket ditt ved å flytte forbruket til tider på døgnet hvor strømmen er billigst!

Flere aktuelle artikler