Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Hvordan spare strøm

 

De fleste av oss er interessert i å spare penger. Og det er lett å spare strøm med litt bevissthet rundt strømforbruk og planlegging. Vi gir deg 15 tips til hvordan spare strøm og redusere strømforbruket i din bolig!

 

Å spare penger på strøm

Mye av strømforbruket er er vi helt avhengige av. Selvfølgelig skal vi ikke sitte i kalde hjem og fryse, men det er likevel noen ting du kan gjøre for å gjøre strømregningen billigere. Men hvordan spare strøm, egentlig? Nedenfor gir vi deg konkrete tips til hva du kan gjøre hjemme for å gjøre strømregningen lavere.

Spare strøm: Oppvarming av bolig

Oppvarming er helt klart den største posten når det kommer til å spare strøm. Faktisk utgjør oppvarming hele 60% av strømforbruket i året. Det betyr at det kan være mye penger å spare her ved å gjøre noen smarte valg.

Varmepumpe Midea miljø

1. Skru ned romtemperaturen én grad

Skrur du ned romtemperaturen med kun én grad, kan du spare rundt 5% av strømmen som vanligvis går til oppvarming.

Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men la oss si at dere er en familie på fire i en bolig på 120 kvadratmeter. I året vil et gjennomsnittlig strømforbruk på oppvarming være på 14.400 kWh, så la oss at dette koster dere 12.960 kr per år. Med kun 5% sparing, vil dette likevel utgjøre 648 kroner i året.

 

2. Senk romtemperaturen på natta

Du kan også feste koblingsur på panelovnene eller bruke varmepumpen til å senke temperaturen om natta eller når du ikke er hjemme.

Generelt anbefales det en romtemperatur på 20-22 °C. En innetemperatur på bare 4-5 °C over dette kan føre til redusert arbeidsevne, dårlig konsentrasjon og hukommelse med hele 15-20 prosent.

 

3. Lag temperatursoner for ubrukte rom

Du kan lage temperatursoner ved å lukke dører til rommene du ikke bruker.

Har du en kald gang rett ved stua, er det ingen grunn til å ha døren ut hit åpen. Det er derfor lurt å, så godt det lar seg gjøre, å dele boligen inn i ulike temperatursoner. Spesielt om du har varmestyring i boligen. 

 

4. Riktig lufting unngår varmetap

Åpne vinduet fullt og lufte effektivt i 2-3 minutter.

Dårlig inneluft kan gjøre deg trøtt og gi deg tette luftveier. Mange løser luftingen ved å ha et vindu åpent på gløtt over lengre tid. Det er ikke heldig for strømforbruket. Da vil både gulv og tak blir nedkjølt og det blir dyrere å varme opp igjen. Et bedre alternativ er å effektivt lufte i 2-3 minutter. Da blir all lufta skiftet ut, uten at overflatene blir nedkjølt.

 

5. Monter Varmepumpe

Med varmepumpe i boligen får du vesentlig bedre inneklima, alltid riktig temperatur i huset, kjøling på varme sommerdager og varme på kalde vinterdager. Du reduserer strømutgiftene dine og får høy komfort for deg og hele familien.

Varmepumpe Midea miljø

Visste du at Glitre Energi Strøm leverer varmepumpe fra Mitsubitshi, Panasonic eller Midea inkludert montering? Vi tilbyr 3 ulike varmepumper, og rentefri nedbetaling over strømregningen.

Spare strøm: Oppvarming av vann

Så hvordan spare strøm på oppvarming? Mye av strømforbruket her ligger i oppvarming av vann, til for eksempel dusj. 

6. Dusj mer effektivt

Dusj kortere, eller spre dusjingen utover dagen eller flere dager om dere er flere.

En varmtvannstank holder en viss temperatur til enhver tid. Om varmtvann blir brukt, må beholderen fylles opp med kaldt vann igjen, som da krever oppvarming. Jo mer varmtvann det er i varmtvannstanken allerede, jo kjappere vil nytt kaldtvann, varmes opp av det eksisterende varmtvannet. Er derimot beholderen nesten tom, brukes det mye strøm på oppvarming.

 

7. Skru ned temperaturen i dusjen

Om du hæler, kan du skru ned temperaturen på vannet og skru av vannet når du såper deg inn.

Faktisk skal en kald dusj ha flere fordeler. Ikke bare er det godt for huden, men kaldt vann har også anti-depressive effekter og gir godt humør.

 

8. Bytt til sparedusj

Med en sparedusj kan du halvere utgiftene til dusjing. Fra et vanlig dusjhode kommer det omtrent 16 liter vann per minutt. Fra en sparedusj derimot, er det halvparten så mye. Det betyr at bytter du dusjhodet kan du enten dusje dobbelt så lenge til samme pris, eller spare halvparten av kostnaden.

 

9. Dropp badekar

Skal du spare strøm, bør du unngå bruk av badekar så langt det lar seg gjøre.

Selv om et varmt bad er deilig, tilsvarer et fullt badekar rundt 10 minutter med dusjing. Du kan faktisk spare omtrent 6 kroner hver gang badekaret erstattes med en dusj på 5 minutter. Grovt regnet, utgjør det cirka 2000 kroner i året.

 

10. Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin

Vent til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen er full før du setter på vasken.

Har du hatt middag, kan det være fristende å sette på oppvaskmaskinen før den er helt full. For hver vask bruker maskinen 10-14 liter vann. Har du litt tålmodighet og venter til den er fylt opp, kan du plutselig gjøre to runder til én. Sliter du med at du ofte blir tom for bestikk eller tallerkener før maskinen er full, bør du vurdere å fylle på i kjøkkenskapene.

Samme gjelder vaskemaskin. Kjøp for eksempel undertøy, sokker eller håndklær hver gang du går tom, så går det lenger tid til neste gang du fyller maskinen.

Sentrifuger med høy hastighet. Både tørketid og strømforbruket påvirkes av fuktigheten i tøyet. For en mest mulig effektiv tørketid, bør derfor vasken sentrifugeres med høy hastighet.

 

11. Dropp tørketrommel

Det beste er om du dropper tørketrommelen og henger opp klærne til tørk.

Innimellom kan det derimot gå litt for tregt å tørke klærne ved å henge dem opp. Da kan det være praktisk med en tørketrommel. Hvis du likevel må bruke tørketrommel, fyll den helt opp før du setter på. La døren til vaskerommet stå åpen etter bruk av tørketrommelen. Da kan du utnytte ettervarmen til oppvarming av boligen.

Strømsparing: Husholdningsapparater

Selv om mesteparten av strømforbruket går til oppvarming av bolig og vann, er det likevel noen strømsparingstips som gjelder i selve boligen. Hvordan spare strøm med tanke på lys og kjøkkenapparater som brukes kan utgjøre en stor forskjell!

12. Bytt til ledlys

Bytt eksisterende halogenpærer til led, og skru av lyset i rom som ikke brukes.

 

13. Pass på temperatur i kjøleskap og fryser

Et kjøleskap bør ligge på en temperatur på 4-5 grader, mens fryseren bør ligge på -18 grader.

For hver grad lavere enn dette, øker nemlig strømforbruket med 6-8 prosent.

 

14. Unngå apparater i standby-modus

Skru av apparater som ikke brukes.

Hvis ulike husholdningsapparater blir stående i standby-modus, vil de likevel bruke strøm. Derfor er det lurt å skru av apparatene helt.

 

15. Montér tettelister

Unngå varmetap ved å montere tettelister rundt dører, vinduer og taklister. Sjekk også tetningslistene i kjøleskap og fryseren om de er helt tette.

Et enkelt triks for å sjekke om det er varmelekkasje, er å føre et stearinlys inntil listene. Om det er trekk, vil da flammen blafre. På kjøleskap og frys vil du kjenne en kald trekk

Visste du at Glitre Energi Strøm tilbyr deg tjenesten Glitre SmartBox med medfølgende app, hvor du kan følge med på strømforbruket ditt i sanntid hvert 2 sekund?

Sjekk det ut og reduser strømforbruket ditt ved å flytte forbruket til tider på døgnet hvor strømmen er billigst!

Aktuelle artikler