Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Unngå høyt strømforbruk når strømmen er dyrest

Hva er normalt forbruk i boligen du bor i? Nesten alt vi gjør gjennom dagen trenger strøm, fra vi står opp om morgenen til vi legger oss om kvelden. Vi benytter oss av flere titalls elektriske apparater. Hva skulle vi egentlig gjort uten strøm?

Hvor mye strøm du bruker kan variere. Det avhenger blant annet av størrelsen på boligen din, antall familiemedlemmer og antall yttervegger. I Norge bruker vi mest energi til oppvarming, enten vi kun har elektrisk oppvarming eller benytter andre kilder som fjernvarme eller varmepumpe.

Ditt strømforbruk

Hvordan kan du påvirke strømforbruket ditt? Dine strømvaner, isolasjon i boligen og oppvarmingskilder er ting du kan påvirke. Oppvarming av bolig og bruk av varmtvann er de største strømtyvene så her er det mest å hente. Dersom du ikke allerede har optimalisert boligen din for lavt strømforbruk finnes det flere måter å begrense forbruket ditt på.

Våre beste sparetips finner du her!

Eier du en elbil og vil lade bilen i tidsrommet med billigst strøm? Da anbefaler vi å lade elbilen i tidsrommet 22-06

Foto: Hanne Berkaak/byHands

Fordelingen av strømforbruket i en typisk norsk husholdning kan se slik ut:

  • En runde med en moderne oppvaskmaskin koster cirka en krone.
  • Å lade mobilen hver dag i ett år koster deg litt over 4 kroner tilsammen.
  • Å kjøre en moderne vaskemaskin koster cirka 60 øre. Spanderer du en runde i tørketrommelen kommer du opp i kr 1,50 til sammen.
  • Å kjøre en mil med elbil kostet i gjennomsnitt kr 2,30 i 2019. Til sammenligning kostet det kr 12,60 å kjøre en mil med bensinbil og kr 9,70 med dieselbil.
  • En husholdning kan spare 8000 kroner bare i  drivstoffkostnader på å bytte fra bensinbil til elbil.
  • TV-titting koster 12 øre i timen. Hvis du ser TV tre timer om dagen koster det deg 128 kroner i året.

(I eksemplene er det brukt en samlet strømpris på kr 115,9 øre/kWh i 2019.)

Smarte løsninger kan gi lavere strømutgifter

Elsker du duppeditter? Både strøm og nettleie avhenger av strømforbruket ditt, hvor mye du bruker og når på døgnet du bruker strøm. Etter innføringen av smarte strømmålere (AMS) kan du skaffe deg duppeditter som kan gi deg lavere strømutgifter.

Slik kan du følge med på strømforbruket ditt med Glitre SmartBox

Liker du å ha full kontroll? Mange strømleverandører og nettselskap gir deg tilgang til digitale tjenester hvor du kan følge med på strømforbruket ditt time for time.

Glitre Energi Strøm tilbyr Glitre SmartBox Glitre som er en ekstern boks du kobler i strømmåleren din. Du kan følge med på forbruket ditt i sanntid (hvert 2 sekund) slik at du kan forstå hjemmets forbruk, og få innsikt i hva du kan gjøre for å redusere nettopp ditt forbruk. Slik kan du enklere ta grep for å redusere strømforbruket ditt på tider av døgnet strømprisen er høy.

Eneboliger er den mest energikrevende boligtypen, og bruker i snitt over dobbelt så mye energi som en blokkleilighet. For en familie på fire som bor i en enebolig og kun har elektrisk oppvarming kan energiforbruket fordele seg som i eksempelet vist til høyre.

 

Visste du at en runde med en moderne oppvaskmaskin koster cirka en krone?

Foto: Hanne Berkaak/byHands

Forbruksmønsteret styrer hvor mye du betaler for strøm

Fyrer du for kråka? Å redusere innetemperaturen med én grad reduserer energiforbruket med 5% per år. Etterisolering og montering av sparedusj er andre effektive tiltak for å spare strøm.

Hvem skal jeg kontakte hvis jeg har spørsmål?

For spørsmål om fakturaen og strømforbruket ditt, kontakt din strømleverandør/Glitre Energi Strøm. For spørsmål om strømmåleren og det elektriske anlegget ditt, kontakt nettselskapet ditt.

Flere aktuelle artikler