Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Hvor vanskelig er det å bli strømsmart?

“Strøm er noe som bare har vært der.”

Jan Erling Kristiansen har aldri hatt noe forhold til hvordan han bruker strømmen. Han bor i en stor enebolig, og når det kommer til strøm, så prøver han å spare ved å fyre med ved.

– Jeg er ikke den som er bevisst på å slukke lyset. Jeg bruker den strømmen jeg trenger, når jeg trenger den, forteller Kristiansen.

Så, hva skal til for at Kristiansen kan bli strømsmart? Vi kastet utfordringen til Bjørnar Boldvik, for dette er selveste Herr Strømsmart.

– Jeg har en konkurranse med meg selv for å spare strøm. Så er det en bonus å få lov til å nerde litt med teknologi, forteller han

Boldvik bor også i en stor enebolig, sammen med kone, to barn og en hund. En typisk familie som gjerne krever mye strøm.

Men Boldvik har redusert det årlige strømforbruket sitt med hele 6600 kWt. Nå skal han lære Kristiansen noen knep, for Kristiansen aner ikke sitt årlige forbruk. Boldviks fire gode råd kan du se lenger ned i saken.

«Herr Stømsmart»: Bjørnar Boldvik har konkurranse med seg selv for å spare mest mulig strøm, og det har lønnet seg i disse tider.

Foto: Bjørnar Boldvik / Godt Sagt AS

Den geniale SmartBoxen

– Første bud er å ikke bruke mye strøm når strømprisen er høy, sier Boldvik. Det er enkelt, mener han.

Hvordan?

Jo, Boldvik har koblet Glitre SmartBox til HAN-porten i sikringsskapet. Dette er en liten rund boks som gir Boldvik full oversikt over strømforbruket gjennom en app på telefonen. Derfor vet Boldvik når på døgnet strømmen er billigst, og det er da tørketrommelen kan settes på.

Foto: Glitre SmartBox, Godt Sagt AS/BDO

– Det er dumt å sette el-bilen til lading når «alle» bruker mye strøm. Da er strømmen ofte dyr, forklarer han.

Dette er noe Kristiansen aldri har tenkt på, å fordele bruken av strøm.

– Jeg har generelt ikke vært bevisst på hvor mye strøm jeg bruker, eller når jeg bruker den.

Foto: BDO/Godt Sagt AS

Hvorfor skal jeg ha varmepumpe på veggen?

– Varmepumpe! Det bør du vurdere, sier Boldvik.

Kristiansen er litt skeptisk til å ha den store boksen på veggen, og mener at kanskje vedfyringen er nok, og kanskje det er dét når du er til stede hjemme.

Men når du ikke er hjemme, vil varmepumpen holde huset i god temperatur. En varmepumpe er en av de billigste måtene å varme opp boligen med, den reduserer forbruket av strøm og den den varmer opp eller kjøler ned.

– Men husk å ikke sett varmepumpa på auto. Det er bortkastet, for da vil den også sette på kjøling om det blir varmere enn temperaturen du har stilt den inn på. Det er unødvendig bruk av strøm, sier Boldvik.

Hvor mye kan du spare med varmepumpe?

Varmepumpe er en engangsinvestering, en investering som er verdt pengene, mener Boldvik, og det viktigste i hans øyne er å få kontroll på oppvarmingen.

– Det er ikke uvanlig at gjennomsnittlig andel av strømforbruk som går til oppvarming er rundt 60 prosent av en husholdnings totale strømforbruk. Skaff deg oversikt over hvor mye strøm de ulike varmekildene bruker, hvilke arealer du varmer opp og til hvilke tider det er riktig å varme de opp. En grad ned på termostaten kan fort være fem prosent besparelse, forklarer han, og legger til:

– Det er greit å ta med seg når arealene er i bruk, men kanskje spesielt når de ikke er det.

Vi tilbyr flere ulike varmepumper med rentefri nedbetaling over strømregningen.

Bli strømsmart

Boldviks fire beste råd til deg som vil bli strømsmart:

1. Med en Smartbox koblet til HAN-porten på strømmåleren din, kan du bytte ut magefølelsen med full innsikt gjennom live forbruk rett i appen! Er du nysgjerrig på hvor mye strøm du bruker når huset er på standby, eller hvor mye tørketrommelen svir av på et runde med dynetrekk og laken? Sjekk da vel!

2. Visste du at det er omtrent tre ganger så dyrt å holde varmen med varmekabler som det er med varmepumpe? Husk å sette varmepumpa i varmemodus og ikke på auto – da slipper du at den plutselig bruker strøm på å kjøle om det blir for varmt.

3. Det er viden kjent at det er uklokt å fyre for kråka, men det er ikke noe vits å fyre for støvsugeren, rulleskøytene eller den gamle soveposen heller. Ved å lukke av soner i huset som ikke trenger oppvarming er det mer varme igjen til oppholdsrom. Det varmer i lommeboka også.

4. Å knipe inn på strømforbruket er bare en del av jobben. Det andre er å bruke strømmen når den er billigst. Når hele Norge varmer opp julemiddagen, er det ikke sikkert det lønner seg å sette el-bilen til lading. Så planlegg forbruket. Med smart styring kan selv varmtvannet godgjøre seg på gunstige tidspunkt. Bare pass på at samboeren har plenty til dusjen.

Så hva med Kristiansen? Han fikk rundturen i Boldviks smarte hus, med mange gode råd på veien. Vil han tenke smartere?

– Ja! Jeg fikk mange gode råd som jeg ikke har tenkt på tidligere.

Men det aller beste rådet Kristiansen fikk var hvordan han skal komme i gang og få et forhold til hvor mye strøm de ulike tingene bruker.

– At veien til å bli en smart strømforbruker starter med å få et forhold til hvor mye strøm ulike ting bruker. Det er en bevisstgjøring i seg selv, forteller han.

Se Bjørnar og Jan Erling hjemme hos Bjørnar!

Lurer du på noe vedrørende Glitre SmartBox? Ta kontakt med oss!