Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

solcelle

Solcelle: Lag din egen strøm!

 

Har du vurdert solceller på taket? Nå kan du produsere din egen strøm med solcelleanlegg fra Otovo tilpasset ditt hus, størrelse på taket, solforhold og pris. Otovo leverer nøkkelferdig solcelleanlegg installert på taket ditt. Du får ren og fornybar energi til en rimelig pris, og du er med på å utvikle solcelleteknologien i Norge.

Solkart: Finn ut hvor mye du kan spare

Her kan du raskt og enkelt se om huset ditt egner seg til solceller på taket. Bruk kartet til å søke på adressen hvor du ønsker solceller installert, enten du ønsker solceller til hus, garasje, hytte eller fritidsbolig.

Senk strømregningen med solceller

Vår samarbeidspartner Otovo er en unik plattform for solceller. I plattformen har de detaljerte data på boliger og solforhold i Norge. På få sekunder får du et estimat på hvor mye strøm du kan produsere.

Otovo-kunder har halvert strømregningen sin med solcellepanel på taket. Nå kan du både kjøpe og lease solcellepaneler og et solcelleanlegg fra Otovo har en normal levetid på minst 30 år. Solceller er bra for miljøet og bra for lommeboken din, så enkelt er det!

Solcelle på tak

Støtte fra Enova

Visste du at Enova gir støtte til solceller både hjemme og på hytta? Enovatilskuddet er en støtteordning for private husholdninger. Formålet med ordningen er å gi privatpersoner et initiativ til å gjennomføre tiltak for å bedre energibruken i egen bolig.

Tiltaket må være startet, gjennomført og betalt av deg som privatperson. Støtten utbetales av Enova og du må selv søke om støtten!

Les mer og søk på enova.no!

Solcelle på tak enova støtte

Visste du at man kan lease solceller?

Flere synes det er dyrt å kjøpe sitt helt eget anlegg med solceller – spesielt hvis man ønsker å spare penger med solceller. Nå kan du lease solceller og komme raskt i gang med å redusere kostnadene på strømforbruket.

Solcelle

Bli Glitre Plusskunde

Å være plusskunde betyr at du i perioder leverer strøm ut på nettet i tillegg til å forbruke strøm. For å kunne levere strøm ut på nettet må du ha en plusskundeavtale med både strømleverandør og ditt lokale nettselskap.

Kjøper du solcellepanel via Glitre Energi Strøm og Otovo lønner det seg å bli plusskunde. Du må også inngå en tilsvarende avtale med ditt lokale nettselskap for å kunne føre overskuddstrømmen din ut på deres strømnett. Det hjelper vi deg med.

  • Ved tilbakekjøp av strøm betaler Glitre Energi Strøm spotpris (fra Nord Pool) minus 1 øre
  • Avtalen løper til en av avtalepartene sier den opp (Avtalevilkår)

For mer informasjon se: Plusskunder – NVE

Hva skjer med strømmen jeg ikke bruker selv?

Solcelleanlegget er koblet mot strømnettet. Den strømmen du ikke bruker selv selger du tilbake til oss hvis du er plusskunde.

Som nevnt over betaler Glitre Energi Strøm spotpris (fra Nord Pool) minus 1 øre ved tilbakekjøp av strøm.

Spotpris er prisen på strøm for levering neste døgn som beregnes av den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Spotprisen er grunnlaget for den prisen du betaler for strømmen du kjøper av oss når solcelleanlegget ditt ikke produserer nok til å dekke forbruket.

Fungerer solkraft i Norge?

Svaret er kort og godt JA. Joda, vi har mye ruskevær, men Norge egner seg faktisk bedre til solkraft enn flere land lenger sør. Et solcelleanlegg i Oslo vil produsere mer elektrisitet enn et anlegg i f.eks. Berlin, Praha og Amsterdam, fordi Oslo har et høyere gjennomsnitt antall soltimer per år. Solcellepaneler i Kristiansand vil ha høyere produksjon enn solcellepaneler i Paris.

Norge har altså nok soltimer til effektiv produksjon av solkraft. I tillegg er det sånn at solcelleanlegg trives best i kulde. Høy varme gjør nemlig at noe av energien går tapt under produksjon. Bruk av solkraft er mer effektivt i et kjølig klima. Du kan derfor spare mye med solcellepaneler på taket.

Hvor mye strøm kan mitt solcelleanlegg produsere?

Mange blir overrasket over hvor mye egen strøm de kan produsere på sitt tak. Noen vil kunne produsere mer strøm enn andre. Disse faktorene vil påvirke antallet kWh:

  • Retning på takflaten
  • Størrelse på taket
  • Antall paneler
  • Type panel
  • Solforholdene

Når du har skrevet inn din adresse, sjekker vi alt dette for deg. Vi anbefaler type og antall paneler, men dette kan du selvsagt justere på selv. Det er enkelt å bestille solcelleanlegget som passer for deg og din bolig.

Lurer du på noe vedrørende solcelleanlegg? Ta kontakt med oss!

Spørsmål og svar om solceller

Om Solceller

Hvorfor bør jeg ha solceller på taket? +

Med solceller på taket kan du produsere miljøvennlig strøm selv i flere tiår fremover. Du bidrar til at solkraft blir mer utbredt, og er med på å fase ut skitten strøm som kullkraft.

Strømregningene dine vil bli lavere, og du vil bli mindre utsatt for variasjoner i strømprisen. Du vil ha god oversikt over hvor mye strøm du produserer, og kan bruke den egenproduserte strømmen til å for eksempel lade elbilen.

Hvor mye koster solceller? +

Dette er avhengig av blant annet taket ditt (type, vinkel) og hvor du bor. For å få beregnet en pris for taket ditt, søk opp din adresse og velg tak på solkartet på våre sider. Et vanlig privatanlegg vil etter Enovastøtte typisk komme på under kr 100 000,-, mens større solcelleanlegg for gårdsbruk vil gjerne koste fra kr 150 000,- og oppover.

Hvordan bestiller jeg et solcelleanlegg? +

Du kan benytte solkartet lenger opp på siden. Skriv inn din adresse, trykk på taket du vil ha solceller på og følg stegene.

Er det nok sol i Norge til å ha solceller? +

Ja – det er  gode forutsetninger for solceller i Norge. Det er faktisk nesten like mye sol i Norge som i Tyskland, der solceller er svært populært. Solinnstrålingen i Norge tilsvarer ca. 40-50 prosent av innstrålingen ved ekvator.

Er det lønnsomt med solceller? +

Ja – det korte svaret er at solceller er lønnsomme.

Solcelleanleggene vi selger varer i 30-35 år med en garanti på 25 år fra produsenten. Gjennom hele solcelleanleggets levetid vil du kunne spare penger på strømregningen din, gjennom reduserte strømkostnader, og inntekter på salg av strøm. Lønnsomheten er veldig avhengig av hva strømprisene, nettleien og offentlige avgifter framover vil bli.

Det er veldig vanskelig å forutsi hva strømprisene vil bli mange år fram i tid, men tendensen er at strømprisene blir høyere, og det raskere enn generell prisstigning, og slik vil solcelleanlegget øke sin inntjening.

Vil det produseres strøm om vinteren? +

Om vinteren når solen står lavt, er produksjonen lav. Når det ligger snø på solcellen vil det nesten ikke være noen produksjon. Det meste av produksjonen vil være mellom mars og oktober.

Teknisk om solceller

Hvordan fungerer solceller? +

Et solcelleanlegg består av solceller som monteres på taket og kobles sammen mot en vekselretter, som igjen er koblet til sikringsskapet og strømnettet. Når solen skinner på panelene, omgjør solcellene energien fra sola til likestrøm. Likestrømmen går videre til vekselretteren som endrer denne til vekselstrøm.

Dette gjør at du kan bruke strømmen i huset ditt, og hvis solcellene produserer mer strøm enn du bruker, selger du overskuddet ut på strømnettet. Alt dette skjer automatisk uten at du trenger å gjøre noe.

Hvor mye strøm vil solcellene produsere? +

Solcellene omgjør ca 10-20 prosent av solenergien til strøm. Det er mange faktorer som avgjør hvor stor produksjonen vil være; beliggenhet, takvinkel, takretning og skygge. Man kan regne 800-1200 kWh i årsproduksjon per kWp installert effekt.

Hva er en vekselretter/inverter? +

En vekselretter (kalles ofte inverter på engelsk) er montert mellom solcellene og strømnettet i huset ditt. Den gjør om likespenningen fra solcellepanelene (likestrøm eller DC) til vekselstrøm (AC) som kan brukes i huset ditt, eller leveres ut på strømnettet.

Hva er kWp? +

Enheten kWp står for kilowattpeak og måler toppeffekten som solcellepanelet kan produsere under gitte forutsetninger. Alle solcellemodulene er testet i laboratorier i henhold til standardiserte testrutiner.

Hva er kWh? +

En kilowattime er energimengden som tilsvarer et effektforbruk på en kilowatt (1000W) over en periode på én time.

Har man strøm når det er strømbrudd? +

Nei. Når det er strømbrudd blir strømmen borte av sikkerhetsgrunner. Det er ikke lov å ha produksjon under strømbrudd da denne vil kunne gå inn på strømnettet samtidig som det pågår reparasjoner. Våre solcelleløsninger kutter automatisk produksjonen ved strømbrudd.

Hva er forskjellen på solfangere og solceller? +

Solfangere produserer kun varme i form av varmt vann som fordeles videre i bygget ditt, men solceller produserer strøm som du kan bruke til hva du måtte ønske.