Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Lys og varme for norske varer

I grønnsaksdisken er det vanskelig å finne norskproduserte frukt og grønt-varer på vinterstid. Her finner du varer som har reist langt; epler fra Italia, tomater fra Spania og mais fra Thailand.

Inger-Irèn Eriksrud velger strøm fra Glitre Energi

I grønnsaksdisken er det vanskelig å finne norskproduserte frukt og grønt-varer på vinterstid. Her finner du varer som har reist langt; epler fra Italia, tomater fra Spania og mais fra Thailand. Det finnes selvfølgelig grønne unntak. Norske agurker er ett av dem. De får du nå kjøpt hele året, og handler du i en Coop-butikk er sjansen stor for at agurken er kortreist, fra gartner Inger-Irèn Eriksrud i Lier. Det er ikke lett å konkurrere med for eksempel spansk gartnerindustri, med de norske klimautfordringene. Men her får de det til!


Med lys og varme fra Glitre Energi Strøm produserer hun agurker gjennom hele året i veksthus på Utenga –  i hjertet av grønne Lier.

Lierbønder er kjent for sin kunnskap og kjærlighet til det de dyrker – så også Inger-Irèn. Agurkene er en livsstil, og hele hennes produksjon er uten sprøytemidler, kun med biologisk plantevern med nyttedyr.

“Det er bedre for agurkene, og gjør det bedre både helse- og miljømessig å jobbe her”, sier Eriksrud, som i tillegg produserer blomkål og vårløk utendørs i sommerhalvåret.

Eriksrud er en moderne bedriftsleder med 14 ansatte fordelt på 20 årsverk, og veksthus på til sammen over 8.000 kvadratmeter.

“Da jeg vokste opp var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle ta over gården”, sier 42-åringen. “Jeg så hvor hardt foreldrene mine jobbet, og hvor lite fritid de hadde. Jeg ville gjøre noe annet.”

Men sakte men sikkert endret hun mening i løpet av ungdomsårene, og etter videregående ble det helt naturlig å gå gartnerskole i Vestfold.

“Jeg har gått skole hele livet her. Jeg gjør det enda. Det er alltid utfordringer, og alltid noe nytt å lære her. Vi prøver å fornye oss hele tiden”, forteller Eriksrud som sjelden har en arbeidsdag som ender kl. 16.

“Vi er på jobb døgnet rundt. Vi bor jo på jobben. Men det er moro å starte opp og bygge opp noe. Det blir en livsstil”, sier hun.

Norges frukt- og grønnsakshage

Gartnernæringen i Lier er blant Norges beste – og det er ikke uten grunn Lier kalles Norges frukt og grønnsakshage. Veksthusene som lyser opp Lierdalen på mørke vinterdager gjør det mulig å tilby norske varer året rundt. I tillegg til agurker kan du også få kjøpt salat og urter fra Lier i vinterhalvåret.

Men agurkene trenger mye lys. Hele tiden. På Utenga er det satt opp 200 Watts pærer i taket og 50 watt mellom plantene. Kun 4-6 uker midt på sommeren kan lysene slås av, litt avhengig av hvor mye sola skinner. Med forbruk på 7,3 GWh i året hvor mesteparten går til lys, blir drivhusene til Inger-Irèn svært energikrevende. Til sammenligning er forbruket er nesten 400 ganger så mye som en normal husholdning.

“Jeg er født og oppvokst med at vi handler strøm fra det lokale everket – det fortsetter vi med i Glitre Energi. Vi er nok en spesiell bransje i gartnernæringen i Lier, og vi har alltid hatt et nært og godt samarbeid med everket. I Glitre Energi er vi alltid blitt møtt med gode løsninger og stor vilje til godt samarbeid. Vi får hjelp til å velge de avtalene som til enhver tid er best for oss”, sier hun.

Agurkene liker å ha like forhold hele tiden. Det betyr at blir det kaldt ute er det viktig å få stabil temperatur inne.  Spesielt om vinteren blir agurkproduksjonen sårbar. Det kan være alt fra computer feil, vanning, skadedyr, eller om strømmen skulle gå som påvirker.

“Heldigvis går ikke strømmen spesielt ofte. Så lenge agurkene får lys og varme skal vi klare å levere agurker fra Lier til norske forbrukere”, avslutter Inger-Irèn.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Send inn skjemaet under, eller ring oss på 31 00 15 16.


 

  • Hidden

Derfor velger disse strøm fra Glitre Energi til sin bedrift