Kontakt Lukk

Hei og velkommen til oss!

31 00 15 50
Åpningstider kundesenter og chat:
Mandag - fredag 08.00 - 15.30

Kontakt oss
Spørsmål og svar

Spotpris

Spotpris

Det kan være vanskelig å velge strømavtale, og ordene spotpris, variabel pris og fastpris dukker ofte opp i den sammenheng – uten at det kanskje egentlig virker så oppklarende?  Nedenfor tar vi for oss begrepet spotpris så det blir enklere for deg å velge.  

Hva betyr spotpris? 

Spotpris innebærer at du betaler den faktiske spotprisen på strømbørsen Nord Pool time for time. Spotprisen er lik for alle strømleverandører i Norge. I tillegg kommer et påslag på strømprisen i øre per kilowattime og/eller kroner per måned. Strømregningen din varierer derfor med både forbruket ditt og prisene time for time. 

Spotprisene kan variere i stor grad, og vil eksempelvis endre seg stort fra en varm sommer til en kald vinterdag. Dersom økonomien din tåler svingninger, er dette absolutt en avtale å anbefale fordi denne har vist seg å være den billigste strømavtalen over lengre tid. 

Hos oss i Glitre Energi Strøm heter våre spotprisavtaler Glitre Familie og Glitre Frihet!

Hva påvirker strømprisene?

I Norge påvirkes strømprisen av tilbud og etterspørsel av strøm, som igjen henger naturlig tett sammen med årstid. Fordi vi har et økt strømforbruk om vinteren, vil også etterspørselen etter strøm være høyere på denne årstiden. I tillegg til årstidene, påvirker også været – spesielt nedbørsmengde, strømprisene.

Les mer om strømforbruk og hva du kan gjøre for å unngå et høyt strømforbruk her!

Strømavtaler med spotpris fra Glitre Energi Strøm

Glitre Frihet

Denne strømavtalen passer for deg som er mye på farten og som ønsker vår beste heldigitale strømavtale.

  • 4,85 øre/kWh og et fast månedsbeløp på 39 kr
  • Ingen bindingstid

Glitre Familie

Denne strømavtalen er for deg som har familie og som har et høyt forbruk av strøm. Prisen for denne har et påslag på: 

  • 6,9 øre/kWh og et fast månedsbeløp på 49 kr 
  • Ingen bindingstid

Spotpris eller innkjøpspris?

Vær obs på at strømselskapene ofte også bruker andre navn på spotpris, som for eksempel:

  • Markedskraftpris
  • Garantikraft
  • Spot til innkjøpspris
  • Innkjøpspris

Forskjellen mellom disse avtalene er veldig liten. Der innkjøpsprisen er den faktiske prisen som gjelder per time, beregnes spotprisen ut fra en gjennomsnittspris per time i løpet av en måned.

 

Valg av strømavtale

Det finnes hovedsakelig tre strømavtaler; spotpris, variabel pris og fastpris. Det som skiller disse avtalene er om strømprisene er faste eller flytende, og kan gi stor forskjell på pris per måned. Tenk derfor nøye gjennom hva din privatøkonomi tåler av svingninger i pris per måned, og om du er nødt til å ha en forutsigbar pris med et fastbeløp å betale, eller ikke. 

Svingninger i prisen er som kjent billigst over tid, men ikke alltid billigst i en enkelt måned. Dette kan være en måned da familien din har det litt trangt med pengene, så vær sikker på at dere tåler denne opp og ned-turen. Hvis ikke, velg en avtale med fastpris.

Ofte stilte spørsmål

Hva er spotpris? +

Spotpris betyr at du betaler den faktiske spotprisen på strømbørsen Nord Pool time for time. Spotprisen er like for alle strømleverandører i Norge. I tillegg kommer et påslag på strømprisen i øre per kilowattime og/eller kroner per måned. Strømregningen din varierer derfor med både forbruket ditt og prisene time for time. 

Hvor mye varierer spotprisen? +

Spotprisen varierer time for time, og derfor varierer også hvilken pris du som kunde må betale med en spotprisavtale. Prisen påvirkes av tilbud og etterspørsel, i tillegg til andre faktorer som har innvirkning på prisvariasjonene.

Strømprisen blir blant annet påvirket av været. Spotprisen pleier som regel å være lavere i sommerhalvåret og høyere i vinterhalvåret, da strømforbruket i landet er høyere på grunn av kulden. Det er viktig å være oppmerksom på at man aldri kan være sikker på hvor mye spotprisen vil variere. Prisene vil også variere ut ifra hvor i landet du bor, da Norge er delt inn i fem ulike prisområder.

Hvor mye strøm vi bruker påvirker også spotprisen. Jo mer strøm vi bruker, jo høyere blir etterspørselen og prisene.

Hva er spotprisen på strøm nå? +

Spotprisen på strøm varierer fra dag til dag, og måned til måned. Ønsker du å sjekke dagens spotpris der du bor, kan du bruke Nord Pool sin oversikt for å se dagens strømpriser og morgendagens (etter kl.13). Velg din region og du får opp markedsprisen. Husk at denne prisen er eks mva, og uten ditt påslag og/eller månedsgebyr.

Se dagens strømpriser!

Hvordan beregnes spotprisen? +

Spotpris følger markedsprisen på strøm uvektet gjennom døgnet, og beregnes ut ifra gjennomsnittspris per time i løpet av en hel måned.

Flere aktuelle artikler